ELCYKEL

HemEl-cykel

År 2009 köpte jag en Giant elhybridcykel. Det är tämligen kuperat där jag bor. Förr cyklade jag mycket men nu börjar jag bli till åren kommen och uppförsbackar och motvind har blivit jobbiga. Jag köpte min elhybridcykel på en företagsauktion våren 2009.


Att cykla blev plötsligt skitroligt! 250-wattsmotorn gör det lätt att cykla i uppförsbackar och i motvind.
Emellertid är jag inte befriad från trampandet. Svenska el-cyklar får inte vara "självgående", då är de mopeder eller motorcyklar. Batteriet håller för cirka 3 mils cykling om motorn är inställd på högsta effekt. Det finns 3 effektlägen, Sport - Normal - Eco. Batteriet håller längre om inställningen är på lägre effekt. Med- eller motvind och kuperad terräng påverkar också. När hastigheten överstiger 25 km/tim slår elmotorn ifrån. Då känns det plötsligt tungt att trampa. Men när hastigheten sjunker slår motorn på igen.
Cykeln har ett utanpliggande växelsystem med 7 växlar som gör det lätt att cykla både i uppförsbackar, utförsbackar och i motvind.

Hur som helst, cykeln är av mycket bra kvalité rakt igenom och att cykla har blivit ett sant nöje igen. För dig som tänker cykelsemestra eller åka långa cykellopp är elhybriden inget bra alternativ. Efter 3 - 5 mil måste du "tanka" batteriet och då måste du ha laddaren med dig och ett strömuttag. Och det tar 3 - 4 timmar att ladda batteriet. Men för dagpendling och lagom långa dagsturer är denna cykel helt förträfflig.