Hem


Sidan kan inte skrivas ut. Om du vill skriva ut måste du markera och kopiera text och klistra in i ett fristående dokument.

Elementär datorkunskap.

Att köpa en ny dator för första gången sker alltför ofta mycket hastigt. Utan att jag har frågat mig VAD jag ska använda datorn till. Därför köper jag oftast en mycket dyrare dator än vad jag behöver.

De första frågorna jag ska ställa mig är:

1. Ska jag använda datorn för att betala räkningar?
2. Ska jag använda datorn för ordbehandling eller kalkylering?
3. Ska jag använda datorn för att hantera och redigera bilder och filmer från min digitalkamera/ mobiltelefon?
4. Ska jag använda datorn för att spela spel? Eller koppla ihop med min HDTV för att se högupplöst film/TV?

I fallen 1 – 3 kan jag nöja mig med en billig dator. Priset bör ligga på maximalt 5000:-.

I fall 4 får jag lägga på lite mer, jag behöver ett bra grafikkort och en bra bildskärm. Dessutom bör jag ha en DVI eller HDMI-utgång om jag vill koppla ihop datorn med en HDTV.

Sedan ska jag tänka ut vilka tillbehör jag behöver. Om jag köper en stationär dator behöver jag köpa till en bildskärm. Den extrakostnaden slipper jag om jag köper en laptop (bärbar dator).

Vill jag ha en web-kamera? Web-kameror finns oftast inbyggda i laptops.

Dessutom kanske jag behöver en skrivare, en scanner, och/eller en USB-brännare. Mini-PC med 10 tums skärm brukar sakna inbyggda CD/DVD-brännare.

Jag kanske behöver en extern mus om jag köper en laptop. Själv har jag svårt att bemästra den inbyggda musplattan. Jag väljer en USB-mus. Trådlösa möss och tangentbord drivs med batterier. Batterier tar slut.

Om jag ska använda Internet måste jag ha ett Internet-abonnemang. Bäst är fasta abonnemang, de brukar kunna leverera någorlunda stabila uppkopplingar numera.

Mobila Internet-abonnemang är bekväma. Men det är ofta si och så med stabiliteten. Om jag använder Windows Live eller QQ och talar med någon annan via bild-ljudöverföring är kommunikationsavbrott vanliga. Min fru kommer från Kina. Hon talar ofta med sina släktingar i Kina via QQ och web-kamera. Helt gratis. Det fungerar utmärkt med vårt "vanliga" Internetabonnemang.

Att starta upp en ny dator:

Jag kommer hem med den nya datorn. Jag är ivrig att packa upp och få igång den.

För det allra första: SKRIV UPP licensnumret (Product Key) noggrant. Det brukar finnas på ena sidan på stationära datorer, på undersidan på laptops.

För det andra: Om jag inte har bett butiken om hjälp med installationen av datorn måste jag göra detta själv. Men jag måste ha några DVD-skivor till hands. Jag måste ange användarnamn och jag blir också uppmanad att ange ett lösenord. Jag struntar i att ange lösenord. Lösenord behövs endast om jag har hemligheter för andra i familjen eller om datorn ofta används av obekanta personer.

När installationen är klar ska jag först undersöka datorns konfiguration. Har hårddisken delats upp i två partitioner? Det är vanligt och det är bra.
Jag skapar nu en liten textfil som jag sparar på D-partitionen (Enhet D:).
Som andra åtgärd undersöker jag hur jag ska skapa recoveryskivor. Alla nya PC levereras med recoverysystem som ger möjlighet att bränna in hela operativsystemet på DVD-skivor. Systemen för att bränna recoveryskivor är olika från tillverkare till tillverkare. Det brukar krävas tre DVD-skivor för att bränna recoveryfilerna.

Som tredje åtgärd ominstallerar jag datorn med recoveryskivorna. Jag sätter in skiva 1 och startar upp datorn. På skärmen visas vid uppstarten om du ska trycka F11 eller F12 för att komma till boot-läge. Där väljer jag att starta datorn med DVD-enheten. Sedan följer jag bara anvisningarna på skärmen och byter skivor efter textanvisningar. Datorn startar om flera gånger under ominstallationen. Jag får INTE trycka på F11 eller F12 fler gånger.

När ominstallationen är klar kontrollerar jag textfilen på D:. Den ska vara kvar om du har ett bra recoverysystem.
Men vissa datortillverkare (ett fåtal) gör recoverysystem som formaterar HELA hårddisken. Usel säkerhet.
Om textfilen inte är kvar? Då bör jag snarast köpa en till hårddisk där jag kan säkra mina filer och mappar. Till en stationär PC köper jag en intern hårddisk. De är snabbare än USB-hårddiskar. Till en laptop måste jag köpa en USB-hårddisk.
Det är alltså viktigt att veta hur recoverysystemet behandlar hårddisken.

Med recovery-skivorna kan jag till exempel bränna in hela operativsystemet på en ny hårddisk om jag har råkat ut för en hårddiskkrasch. Eller ominstallera operativsystemet på den befintliga hårddisken om jag har råkat ut för något besvärligt virus.
Det vanligaste är att det har skapats 2 partitioner på hårddisken. Jag skapar en liten textfil som jag sparar på D-partitionen.

Sedan gör jag en ominstallation med de nytillverkade recovery-skivorna. Det tar ett par timmar att göra detta men det är värt besväret. Jag lär mig hur proceduren går till. I slutändan kontrollerar jag om textfilen finns kvar på D-partitionen. Det gör den vanligtvis.
Alltså vet jag att jag kan spara alla mappar och filer på den andra partitionen (D) och att dessa mappar och filer finns kvar efter en ominstallation. Den enda kvarvarande risken är en hårddiskkrasch. Det är mycket ovanligt. Jag har råkat ut för detta 1 gång under 12 år.

Vissa datortillverkare (ett fåtal) gör recoverysystem som formaterar HELA hårddisken.
Detta är SKIT.
Men det är mycket viktigt att veta om det. Jag bör montera in en till hårddisk (stationär PC) eller skaffa mig en USB-hårddisk.

Hur gör jag datorn säker?

Det går inte att göra en dator helt säker. Om jag använder Internet kan jag råka ut för virus eller spionprogram. Jag kan råka ut för en hårddiskkrasch. Enheter kan gå sönder, t.ex . nätverkskort, grafikkort, ljudkort. Det är enkelt att byta ut enheter i stationära datorer. Det brukar finnas flera PCI-kortplatser i stationära datorer. Bara att sätta in. Grafikkortets utseende måste du kolla Enheterna är inte dyra att köpa heller.

Det är svårare att byta ut enheter i laptops.
Har jag en laptop kan jag instället välja att köpa USB-enheter.
Microsoft har konstruerat inbygga riskmoment i Windows. Jag begriper inte varför. Allting sparas med automatik i min användarmapp på C.
Om jag av någon anledning måste ominstallera operativsystemet så försinner ALLT i min användarmapp. Om jag inte har säkerhetskopierat. Jag måste komma ihåg att säkerhetskopiera allt till för att höja säkerheten.

Därför väljer jag att redan från början skapa flera partitioner på hårddisken. Jag sparar allt material på de andra partitionerna. Att partitionera hårddisken i Windows Vista och Windows 7 är mycket enkelt.
Högerklicka på ”Den här datorn”, välj ”Hantera” - ”Diskhantering”.
Krymp C-partitionen så mycket som möjligt. Windows förhindrar att jag krymper den för mycket.
Sedan skapar jag en primär partition av det lediga utrymmet varvid den formateras. Välj formatering i NTFS eftersom NTFS tillåter större filer än 4 GB. Vilket FAT32 inte gör. När det är klart kan jag krympa D-volymen på samma sätt och skapa ytterligare en primär partition. Då har jag delat upp hårddisken i 3 separata enheter. Då kan jag lättare organisera det material som jag har på datorn.
Och det viktigaste: Jag vet att jag har allt material kvar om jag om någon anledning måste ominstallera operativsystemet.

Datorns delar:

En modern dator består av 4 delar: Systemenhet, bildskärm, tangentbord och mus. Systemenheten innehåller: Ett nätaggregat, ett moderkort, en processor (Intel eller AMD), en eller flera hårddiskar, ett grafikkort, ett ljudkort, ramminne(n) och ett nätverkskort. Vanligtvis finns också några lediga kortplatser för PCI-kort (stationära datorer). Alltså är bildskärmen kopplad till kontakten i grafikkortet, högtalare och mikrofon kopplas till kontakterna i ljudkortet. Vanligtvis finns också ett antal USB-kontakter som kan användas till skrivare, scanner, externa hårddiskar, tangentbord, mus m.m.

Uppgradera Windows Vista till Windows 7:

Det här upptäckte jag när jag köpte en uppgradering från Windows Vista (Home Premium Edition) till Windows 7 Home Premium Edition 32 bitars (x86): Jag ville ha ett 2-språkigt tangentbord (svenska och kinesiska) och då behövde jag Windows 7. Uppgraderingen kostade ca 1200 :-. Annars kostar versionen drygt 1800 :-.

Win 7-operativsystemet som jag hämtar skapar inte en boot-DVD. Uppgraderingen måste alltså göras när PC:n är uppstartad.

Vid installationen ska jag välja om jag vill uppgradera eller installera ett nytt operativsystem. Första gången jag gjorde detta valde jag naturligtvis "uppgradera". Allt gammalt lull lull som PC-tillverkaren (i mitt fall Acer) fanns kvar efter uppgraderingen. Det ville jag inte.

Jag testade att installera en gång till och valde denna gång "installera ett nytt operativsystem". Det gick utmärkt. Endast C-partitionen berörs, de andra partitionerna på samma disk är helt opåverkade.
Se bild.

Som synes har jag valt att dela upp hårddisk 0 i tre partitioner som har fått beteckningarna C, E och F. Hårddisk 1 är inte uppdelad. Hårddisk 1 (D-partitionen) och partitionerna E och F på hårddisk 0 påverkas inte alls av ominstallationen.

Efter installationen hade alla gamla filer sparats i en ".old"-mapp som jag enkelt kunde radera. Genom att ta bort alla återställningspunkter sparade jag in ytterligare utrymme i C-partitionen. Jag har inga goda erfarenheter av systemåterställning. Jag föredrar att enkelt kunna ominstallera PC:n i stället. Då vet jag att systemfilerna är nya och befriade från alla eventuella virus. Efter ominstallationen använder Windows 7 ca 15 GB och jag har därmed 90 GB "ledigt" på C-partitionen. Se bild.

Nu kan jag krympa C-partitionen för att skapa mer utrymme för E-partitionen. Men det går inte att göra "rakt av". När jag krymper C-partitionen skapas ett nytt separat utrymme på hårddisken. För att kunna använda detta utrymme i E-partitionen måste jag först ta bort den befintliga E-partitionen. Dessförinnan måste alla data på E-partitionen sparas (om det är filer som jag vill ha kvar).

Det går fortare att kopiera filer/mappar än att flytta filer/mappar. Under alla omständigheter försvinner alla filer och mappar på E-partitionen därför är det enklast att ta den lättaste och snabbaste vägen.

Jag väljer att spara kopior av filerna på från E-partitionen till D-partitionen där det finns gott om plats. Sedan tar jag bort E-partitionen.

Nu får jag ett ledigt utrymme på ca 90 MB som jag snabbformaterar och som får enhetsbeteckningen E, som tidigare. Jag döper den till Foto. Se bild. Filerna på F-partitionen behöver jag inte röra alls. Jag har passat på att rensa bort lite onödiga mappar och filer och har därmed skapat mer ledigt utrymme. Jag provade att aktivera Windows 7 med min licensnyckel till Vista. Det fungerade också utmärkt.

Nu vet jag att nästa gång jag ominstallerar PC:n behöver jag bara installera uppgraderingsversionen som ett nytt operativsystem. Därmed slipper jag allt lull lull som Acer har skickat med och som jag inte vill ha. Partitionerna ser nu ut så här. Sedan installerar jag bara de program jag själv vill ha, Avast antivirus, Open Office, CDBurnerXP, Foobar, Spotify m.fl. gratisprogram.

Mer om Partitionering:

Förr, fram till och med Windows 98, gjordes partitionering med hjälp av en startdiskett för Windows 95 eller Windows 98. Och sedan körde man partitioneringen via F-disk i DOS-läge. Proceduren innebar en hel del pyssel och var lite knepig. Det gällde att hålla tungan i rätt mun.

Men varför partionera en hårddisk?

Svaret är enkelt: Du kan lätt spara alla dina värdefulla dokument, fotografier, videofilmer m.m. om du av någon anledning behöver ominstallera systempartitionen.

När man köper en ny PC har man vanligtvis så förtvivlat bråttom att få igång allt och använda PC:s så fort det bara är möjligt. Inte bra...

Jag rekommenderar att du allra först skapar de recovery-skivor som tillverkaren (Acer, ASUS, Siemens, HP m.fl.) brukar ge möjligheter till. Nyare PC med Windows Vista Home Premium Edition och Windows 7 dito har oftast stora hårddiskar och är grundformaterade med 2 partitioner.

När recoveryskivorna är klara bör du skapa en liten textfil eller bildfil som du sparar i extrapartitionen, den heter oftast D. Om den inte finns, skapa den.

Se min partitionering.
Jag har Disk 0 uppdelad i 3 partitioner, C, E och F. Jag har en extra intern hårddisk installerad. Den har enhetsbeteckning D. Bra och lättfattlig information om hur du skapar en ny primär partition finns i "Hjälp och support". Var noga med att formatera den nya partitionen till filsystemet NTFS och inte FAT32.

Varför NTFS?

Du kan inte spara filer som är 4 GB eller större i FAT32. Du kan inte heller skapa en FAT32 partition som är större än 32 GB.

Som andra åtgärd rekommenderar jag att du ominstallerar PC:n på nytt. Det tar 1 - 2 timmar men det är det värt. När ominstallationen är klar ska du kolla om textfilen (eller bildfilen) finns kvar på D-partitionen. Om inte, SHIT HAPPENS. Du har köpt en usel PC av en tillverkare med ett undermåligt recovery-system men du har berikat din kunskap.

Men det är bra att veta detta under alla omständigheter. Köp i såna fall till en ny hårddisk (intern hårddisk i en stationär PC eller en extern USB-hårddisk till en laptop).

På en "normal" PC från en hyfsad tillverkare är det endast C-partitionen som ominstalleras. Alla filer som finns på D-partitionen finns kvar. Utan att ha förändrats. Vad har du för nytta av att veta detta? även detta svar är enkelt. Oftast hamnar allt som du sparar i C:\Användare\nnnnn\. Om du måste ominstallera hårddisken försvinner ALLT i C-partitionen (systempartitionen). Om du inte har säkerhetskopierat. Och hur många kommer ihåg att säkerhetskopiera? Det är många som har gråtit blod när de har blivit av med sina fotosamlingar och dokument.

En annan sak som är viktig att komma ihåg: Om du sparar allt på systempartitionen (som Microsoft har konfigurerat operativsystemen att göra) kommer datorn att bli allt långsammare med tiden. Systemfilerna får trängas med alla andra filer på systempartitionen och det tar längre och längre tid för operativsystemet att arbeta sig igenom materialet innan det finner vad det söker. Därför, gör systempartitionen så liten som möjligt och se till att spara alla dina filer och installationsprogram på en annan partition.

Det kan bli nödvändigt med ominstallation om din pc har blivit angripen av något nytt virus. Det går inte alltid att få bort virus med antivirusprogram. En annan orsak att spara filer i D-partitionen är att C-partitionen (systempartitionen) får det jobbigt om det börjar bli trångt om utrymmet. Därför, lär dig att spara alla filer på D-partitionen. Skapa gärna ett mappsystem liknande det som finns i C:\Användare. Det är mycket enkelt.
Försök inte att installera program på D-partitionen. Program ska alltid installeras där systempartitionen finns. Men spara gärna installationsfilerna för dina extra program på D-partitionen. Det underlättar om du slipper leta efter programmen på nytt efter en ominstallation.

Aktivera Windows 7:

(Jag fann informationen på en engelsk websida).

This method is still the safest way to activate your (illegal) copy Windows 7 Professional & Enterprise (works with the trial version from MS)

Install Windows 7 without Product Key - Complete Installation of Windows 7:
- From START menu, ACCESSORIES, run "COMMAND PROMPT" as admin (Right click the "COMMAND PROMPT" icon, select "Run as Admin" from the sub-menu)
In Command Prompt (Admin mode) dialog, type :
slmgr.vbs -ipk FJ82H-XT6CR-J8D7P-XQJJ2-GPDD4 (Windows 7 Professional)
slmgr.vbs -ipk MRPKT-YTG23-K7D7T-X2JMM-QY7MG (Windows 7 Professional N without IE8 & WMP12 (European Version))
slmgr.vbs -ipk 33PXH-7Y6KF-2VJC9-XBBR8-HVTHH (Windows 7 Enterprise)
slmgr.vbs -ipk YDRBP-3D83W-TY26F-D46B2-XCKRJ (Windows 7 Enterprise N without IE8 & WMP12 (European Version))
- Setup your Internet access, then - From START menu, ACCESSORIES, run "COMMAND PROMPT" as admin
(Right click the "COMMAND PROMPT" icon, select "Run as Admin" from the sub-menu)
In Command Prompt (Admin mode) dialog, type:
slmgr.vbs -skms yuna.no-ip.info
or
slmgr.vbs -skms netplus.no-ip.info
or
slmgr.vbs -skms vault-tec.no-ip.org
or
slmgr.vbs -skms 91.149.135.121
wait for confirmation that the KMS Server has been set, then type :
slmgr.vbs -ato
wait for few seconds, Windows 7 will now be activated!!!
To check status, type:
slmgr.vbs -dlv

It only works with Windows 7 Professional & Enterprise 32-bit & 64-bit in any language !! I used this method to activate my Windows 7 Enterprise 64-bit !!

(Fritt översatt):

Installera Windows 7 (Enterprise eller Professional 32 – 64 bitars) utan produktnyckel.

Koppla bort eventuell Internetanslutning.

Klicka på Start – Program – Tillbehör:

I Tillbehörsmenyn finns Kommandotolken. Högerklicka på Kommandotolken och välj ”Kör som administratör”.

I det svarta fältet skriver du:

slmgr.vbs -ipk FJ82H-XT6CR-J8D7P-XQJJ2-GPDD4 (Windows 7 Professional)

slmgr.vbs -ipk MRPKT-YTG23-K7D7T-X2JMM-QY7MG (Windows 7 Professional utan IE8 & WMP12 (Europeisk Version)

slmgr.vbs -ipk 33PXH-7Y6KF-2VJC9-XBBR8-HVTHH (Windows 7 Enterprise)

slmgr.vbs -ipk YDRBP-3D83W-TY26F-D46B2-XCKRJ (Windows 7 Enterprise utan IE8 & WMP12 (Europeisk Version)

Tryck på Enter.

Anslut till Internet.

Gå till Kommandotolken igen. Högerklicka och välj ”Kör som adminstratör”.

I Kommandotolken skriver du:

slmgr.vbs -skms yuna.no-ip.info

eller
slmgr.vbs -skms netplus.no-ip.info

eller
slmgr.vbs -skms vault-tec.no-ip.org

eller
slmgr.vbs -skms 91.149.135.121

Tryck på Enter.
Vänta på bekräftelse från KMS Servern och stäng sedan Kommandotolken.

Gå till Kommandotolken igen. Välj Kör som administratör.
I Kommandotolken skriver du:
slmgr.vbs -ato
Vänta några sekunder. Windows 7 ska nu vara aktiverat.!

Kontrollera status genom att skriva följande i Kommandotolken:
slmgr.vbs -dlv.
Denna metod fungerar för Windows 7 Enterprise och Professional, alla språk.
Beträffande Windows Enterprise är svenska tillgängligt att hämta i Update-listan. Däremot inte i Windows 7 Professional.


Gratisprogram:

I samband med ominstallation av min egen PC brukar jag passa på att plocka bort (avinstallera) de program som man får "prova" en tid. Vanligvis några veckor eller ett begränsat antal gånger. Sedan måste man betala för att kunna använda programmen. Exempel på sådana program är Microsoft Office, antivirusprogram, t.ex. Norton, och diverse annat lullull som tillverkaren skickar med som oftast är reklam för datortillverkaren.

Jag rekommenderar Open Office för administration och kalkyl, AVG eller Avast antivirusprogram, CDBurnerXP för att bränna film, musik eller datafiler på CD/DVD, VLC Media player för mediauppspelning, Picasa 3 för bildhantering, Free Sound Recorder för att streama in musik på PC:n (från t.ex. Spotify).

Hur effektiva är gratisprogram, typ antivirusprogram?

Under mina 15 år som flitig PC-användare (Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows XP Windows Vista och nu Windows 7) har jag aldrig råkat ut för datavirus. Trots flitigt surfande på internet och gratis antivirusprogram. Jag använder Mozilla Firefox som webläsare eftersom jag tycker att Explorer är för plottrigt. Men det är en smaksak.

Nämnda gratisrogram är tillräckligt enkla för de allra flesta. Lätta att hitta. Lätta att installera. Betalprogrammen innehåller ofta en massa funktioner som jag inte begriper mig på. Det är fullt tillräckligt med funktionerna i nämnda program.


DVD, undertexter, rippning m.m.

Jag har all respekt för upphovsrätt. Mina erfarenheter inom detta område kommer därför i sin helhet från arbete med icke upphovsrättsskyddat material.
Informationen på denna sida finns för övrigt att läsa på andra platser på internet.

Du behöver programmen
DVD-Decrypter, VobEdit, IfoEdit, Srt2Sup och SubtitleWorkShop och SubRip.
Alla är gratisprogram.

Du behöver också några DVD-RW-skivor. Om DVD-filmen är krypterad måste du
först dekryptera den med DVD-decrypter.

Skapa en mapp med namnet på filmen och skapa 2 undermappar, SUP och VIDEO_TS. Med Vob-Edit öppnar du VOB-filen som innehåller själva huvudfilmen.

Vob-Edit plockar själv med VOB-filerna som innehåller resten av huvudfilmen.
Sedan kryssar du du i ”Demux all Video streams", "Demux all Audio Streams" och "Demux all Subp streams".
Tryck OK och du ska nu välja var du vill spara SUP-filerna som skapas.
Välj den nyss skapade SUP-mappen som destination och tryck OK.

Efter demux-proceduren har du en videofil, en eller flera ljudfiler, och en fil för varje undertext (om det finns någon).

Synkning. Du har förhoppningsvis en .srt fil att använda. Och du har förhoppningsvis en SUP-fil
på något begripligt språk bland SUP-filerna. Importera SUP-filen i Srt2Sup. Du bör kunna se när den första talade texten börjar och när den sista talade texten börjar. Kolla tiderna genom att öppna .srt-filen med SubtitleWorkshop.
Radera "onödiga" textrader i början och i slutet om de inte har med filmen att göra,
t.ex. ”översättning"... mm.. Kolla sedan mot tiderna i Srt2Sup. I båda programmen anges starttid för första talade text och starttid för sista talade text i format hh:mm:ss,000. Om det är differens i tiderna, välj Redigera ? Tidsjusteringar ? Anpassa i SubtitleWorkshop och skriv in samma starttider (för första och sista text) som i SRT2Sup. Denna enkla synkning brukar ge ett utmärkt resultat.

När du importerade SUP-filen i SRT2Sup genererades en massa BMP-filer i SUP-mappen.
Radera dessa, du har ingen nytta av dem. Hämta nu in .srt-filen i SRT2Sup (Srt File ? Open as text). Ställ nu in färgval och placering i SRT2Sup ? Settings ? Global.
Jag rekommenderar Backgnd = Gray; Outline=Black; Text=White; AntiAlias=Gray.
Se bild.

Screen-format är mycket viktigt. Om det är en NTSC-film och du väljer PAL hamnar texten
för lågt. Tvärtom hamnar den för högt. När SRT2Sup har skapat SUPfilen står färgkoderna, 4 st, längst ned.Skriv upp koderna.

Ta med i beräkningen att du kan få göra om proceduren några gånger.
Jag vill tillägga att SRT2Sup inte klarar av att generera
radbrytningar på de ställen där du vill.

Starta nu upp IfoEdit tryck sedan på open och så letar du upp mappen som den oredigerade
filmen ligger i (samma sak som med VobEdit). Sedan öppnar du den största ifo-filen som oftast heter VTS_01_0.ifo.
Efter det så kommer det upp en massa olika saker vad filen innehåller. I den övre rutan
så finns det en rad som heter VTS_PGCITI. Klicka på den. Därefter måste du välja rätt
PGC som tillhör huvudfilmen. När du väl har markerat den rätta PGC:n så går du bara in
på Tools (högst uppe till vänster) och så väljer du "Save celltimes to file". Spara ned Celltimes filen till SUP-mappen, den behövs för att den nya DVD:n ska få kapitelindelning.
Starta nu om IfoEdit på nytt gå sedan in på DVD Author ? Author new DVD. Sedan är det bara att hämta in .sup-filerna till Video, Audio och Subpicture-fälten. Till fältet Position hämtar du in Celltimes-filen. Glöm inte att välja
rätt språk för Audio och Subpicture-filerna.
Du sparar lämpligen resultatet i den skapade VIDEO_TS-mappen.

Nu är det dags att färglägga texten med de nedskrivna färgkoderna.
Starta IfoEdit igen. öppna den största ifo-filen i den nyss gjorda filmen, klicka på VTS PGCITI
så att undermappen VTS_PGC_1 öppnas. Markera VTS_PGC_1 öppnas.
Rulla ner tills Color-raderna visas. Color 0, Color 1, Color 2 och Color 3
ska ändras. Markera den översta raden, Color 0, avmarkera alla kryssrutorna till höger, utom Hex. Nu kan du skriva in den första uppskrivna färgkoden.
Upprepa proceduren med Color 1, Color 2, Color 3.

Rippa text ur DVD.

Du kan rippa undertext ur en DVD om du till exempel vill använda undertexten i en MKV (x264)-version (bättre bildkvalité). Du kan använda SubRip för detta.
SubRip har sina begränsningar och det brukar gå lite trögt i början innan du har ”lärt” SubRip hur tecknen ser ut i just denna film. På slutet brukar det går fort.
Glöm inte att lägga till filändelsen .srt när du sparar resultatet.

Textfiler till 2 CD.
Problem. Det finns inga bra verktyg för detta såvitt jag känner till.
Det går inte att bara lägga ihop dem i SubtitleWorkshop.
Det krävs en hel del pysslande först. Först måste du identifiera första och sista
talade text i den första textfilen och anpassa den. Sedan måste du ta reda på och anteckna
när i filmen den första och den sista talade texten börjar i den andra textfilen.
Eftersom du måste prova dig fram och det inte går att precisera tidpunkterna exakt
(utan dyra program) är det bra att allra först göra kopior av textfilerna.
Förvara originalen i en särskild mapp så att du har dem på ett säkert ställe
om det går åt pipan. När du har anpassat texttiderna i textfil 1 och textfil 2 kan du sätta ihop dem i SubtitleWorkshop. Har tiderna blivit alltför mycket fel, kasta bort dem,
gör nya kopior av originalfilerna och börja om på nytt.

Några ord om Matroska (MKV).

MKV är ett open source program som hanterar högupplösta
filmer. Andra namn är Matroska eller x.264. BluRay filmer som har rippats till MKV har i stort sett samma bildkvalitét som BluRay.
En MKV-fil kan brännas på en DVD-skiva om den är mindre än
4,37GB. Den kan också läggas på ett USB-minne och spelas upp
på en extern enhet som har USB-ingång..
Nackdel: Text i MKV-filer kan inte väljas när de spelas upp via
TV eller typ BluRay-spelare. Om du vill se en högupplöst MKV-fil med undertext på din HD-TV,
måste du ha en HDMI eller DVI-utgång på din PC. Du måste också ha en HDMI-HDMI (eller en HDMI-DVI)-kabel mellan PC:n och TV:n. Vid uppspelning av MKV-filen i t.ex. VLC Media Player kan du välja undertext väljas, förutsatt att det finns undertexter, och filmen med undertext visas på TV-skärmen. Ljudet spelas upp på PC:n och du måste därför använda PC-högtalarna för ljudet. Det finns bra PC-högtalare till hyfsade priser som ger bättre ljud än högtalarna i en standard TV.
Om du har en MKV-fil med undertexter kan du konvertera den till DVD-
format och få med alla undertxter. Du förlorar i bildkvalitet men det
kan vara bekvämt att se den via hemmabioanläggning. Sämre bild men bättre ljud.
E.M Total Video2Dvd klarar av i stort sett alla videoformat, dock ej Img.
Programmet finns både i gratisversion och som licensprogram.
I gratisversionen får du stå ut med att det finns reklamtext i övre vänstra
hörnet i det färdiga resultatet men annars är det ingen skillnad.
Programmet anpassar också storleken till den DVD-storlek som du väljer.
Finns det undertexter i MKV-filen kommer dessa med automatiskt. Du kan
också lägga in externa undertextfiler, både i .srt och .subformat.
Men räkna med att konverteringen kan ta ett par timmar.
Rippa MKV. Du kan rippa en MKV-fil med programmet MKVExtract GUI.. När du hämtar
MKV-filen visas genast vad den innehåller. Extraheringen av videofil, ljudfiler
och textfiler går ganska fort.
Med programmet MKVMerge GUI. kan du till exempel lägga till nya undertexter.
MKV toolnix han du hämta här.
Hämta filen som "7zip archive". Den är enklast att hantera.



Skriv gärna i min gästbok

Hem